Més informació [ Detall d'activitat

 
REC0303922   Societat i cultura a l'Àsia Oriental
2018-2019   Curs telemàtic (en línia asíncron). Internivells: Ed. Infantil-Primària-Secundària
  
   1/7/2019 - 31/7/2019 (30 hores) de h a h
   VT Curs a distància
   _ (A distància) 
  
Format   En línia
Sincronicitat    Asíncron
Organització   Orient x Ponent
  
  
  
Inscripció   01/09/2018 - 01/07/2019
  
Cost matrícula (Euros)   60
  
Descripció i   Metodologia:   El curs Societat i cultura a l’Àsia Oriental és un curs introductori a l’estudi del pensament i les idees, la reflexió intel•lectural, la societat civil i les manifestacions culturals desenvolupades des des la modernitat a les societats d’Àsia Oriental. Constitueix un curs de 30 hores dins l’oferta formativa de l’Associació Orient x Ponent
L’objectiu principal d’aquest curs és que l’alumne adquireixi una visió àmplia de l’evolució històrica del món intel•lectural, l’acció politica, la societat civil i les manifestacions culturals esdevingudes a les societat d’Àsia Oriental. Amb aquest objectiu el curs es proposa incentivar en l’alumnat el desenvolupament d’una interpretació crítica i rigorosa de les realitats sociales i culturals d’Àsia Oriental, a partir de l’aplicació de metodologies i perspectives teòriques diverses.
En aquest sentit el curs ens planteja una mena de gimnàtica mental que ens inciti a ser curiosos en l’intent d’interpretar criticament la realitat, desvetllant implícits i posicionaments inquiestionats a la llum de la reflexió intel•lectual. És per això que el curs té un enfocament tant teòric com pràctic, desenvolupant-se els mòduls didàctics en activitats que conviden a la reflexió i l’anàlisi en la tasca de comprendre la realitat quotidiana de les societat objecte d’estudi.
El curs, a més, preten introduir l’alumne en el coneixement de les implicacions del pensament intel•lectual, la ideologia política, les manifestacions de la societat civil i els corrents de la cultura popular en els moviments de canvi i acció social esdevinguts a les societats d’Àsia Oriental durant els segles XIX i XX.
Amb aquest objectiu el curs desenvolupa un plantejament heterogeni i multidisciplinar articulant un recorregut a través de la història social, intel•lectual, política i cultural de les societats d’Àsia Oriental (Xina, Japó i Corea).


La difusió del curs es realitzarà mitjançant campanya de marqueting digital emprant les següents actuacions
- Difusió del curs a través de la pàgina de Facebook de l’Associació
- Publicació del curs en la secció 'Cursos' del Centro de Estudios y Negocios Asiáticos com a Orient x Ponent, associació
- Campanya de Facebook Ads difonent l’activitat i potenciant la inscripció al curs
- Campanya mitjançant Google Ads
- Mailing de difusió de l’activitat a centres i professors
  
Objectius   Els objectius d'aquest curs són:
• Incorporar les aportacions teòriques i conceptuals de les ciències socials a l'estudi de la cultura i la societat, aprenent a combinar enfocaments i metodologies que permetin construir una anàlisi intercultural rigorosa i fonamentada.

• Prendre consciència de la complexitat de conceptes, sovint definits de forma essencialista (societat, cultural, Àsia, oriental) i de la necessitat de relativitzar la seva entitat com a constructes teòrics, resultat de l'aplicació d'una determinada mirada - social, política i històrica - a la interpretació de la realitat.
• Adquirir una visió àmplia de l'evolució històrica del món intel•lectual, la societat civil, l'acció política i els usos i les pràctiques de la cultura popular desenvolupades des de la modernitat a les societats de l'Àsia Oriental.

• Comprendre les implicacions històriques, socials i culturals de la reflexió intel•lectual, la ideologia política, la societat civil i els corrents de la cultura popular, en els moviments de canvi i acció social que han conformat les "societats" estudiades.

• Esperonar la pròpia capacitat crítica i reflexiva a partir de l'aplicació de metodologies i perspectives teòriques diverses que permetin desenvolupar una interpretació rigorosa i fonamentada de les "societats" de l'Àsia Oriental.
  
Continguts   Mòdul I - Societat i Cultura a l'Àsia Oriental. Perspectives per a l'anàlisi entre cultures
Ens introdueix breument a l'objecte, els objectius i les perspectives teòriques i analítiques des de les quals es planteja l'assignatura.

Mòdul II - Els intel•lectuals. Un repàs a la trajectòria de les idees a l'Àsia Oriental dels segles XIX i XX
Ens ofereix una visió de conjunt dels aspectes fonamentals de la història de les idees i el pensament intel•lectual a les "societats" de l'Àsia Oriental.

Mòdul III - La societat civil a l'Àsia Oriental. Manifestacions a la Xina, Corea i Japó

Mòdul en que es proposa un recorregut pels moviments d'acció civil, política i social a les "societats" estudiades.

Mòdul IV - Cultura Popular a l'Àsia Oriental
Mòdul en que es presenta una exposició sobre els usos i les pràctiques socials asociades a la cultura popular des de la modernitat.
  
Formador/a   Rocio Donés
  
Avaluació   Avaluació de la satisfacció:
- Es passarà un qüestionari de satisfacció als assistents al final de l'activitat

Avaluació de l'activitat:
Els mecanismes que s’utiitzaran com a eines d’avaluació seran:
- Per una part, el sistema de seguiment dels alumnes aportat per la mateixa plataforma LMS que permet auditar els temps de conexió, temps d’estudi a un curs, qualificacions obtingudes, o materials descarregats, entre d’altres
- Per altra banda la realització de les diferents pràctiques i exercicis que es deuran realitzar durant el curs (mitjançant el campus virtual que l’associació disposa)
Les tasques a desenvolupar durant el curs seran:
* Activitat d’avaluació 1: Activitat de crítica
Prova d’avaluació que proposa un exercici en dos nivells integrats coherentment en un treball únic. En el primer nivell, l’alumne desenvoluparà un comentario del Capítol I del llibre d’Edward Said (1978) Orientalisme. En el segon nivell, l’alumne aplicarà la reflexió de Said a l’anàlisi d’una prodcció mediàtica il•lustrativa dels ressorts representacionals que conformen el discurs orientalista en la seva articulació quotidiana.

* Activitat d’avaluació 2: Activitat d’interpretació
Desenvolupament teòric d’un tema a partir de l’anàlisi comparatiu o únic de la seva articulació en les societats de Xina, Japó o Corea tal i com exposa els materials del mòdul 2, Els Intelectuals i del mòdul 3.
Temes a desenvolupar:
- Implicacions socials del llegat confucià
- Tradició cultural i imperialisme colonial
- Tradicionalisme versus occidentalització
- Intel•lectuals i expansionisme colonial
- Intel•lectuals i canvi social
- Moviments estudiantils i canvi polític i social
Estudi d’un cas únoco o desenvolupament d’una comparativa entre casos, centrat en l’anàlisi d’un gran esdeveniment amb projecció internacionalcelebrats a Asia Oriental

* Activitat d’avaluació 3: Activitat d’anàlisi
Actitivat que es planteja a mode de síntesi del recorregut del curs. L’alumne desenvoluparà l’anàlisi d’una producció cultural aplicant la reflexió i els coneixements adquirits al curs.
L’objecte d’anàlisi d’aquesta darrera activitat serà una producció cultural, es a dir, un objecte de cultura material produit per una indústria cultural de les societats d’Asia Oriental. Així, en aquest activitat analitzarem un objecte cultural relacionat d’un mode quotidià amb la realitat d’aquestes societats (publicació, audiovisual, fils, videoclip, mangam, anime, col•leccionable, gadget, etc)
  
Requisits de  certificació   Per tal de certificar el curs, els participants hauran de:

- Superar totes les activitats d'avaluació del curs
- Respondre a l’enquesta de valoració final de l’activitat
  
E-mail   orientxponent@gmail.com
  
  


Activitat reconeguda en resolució de data 20/02/2019 pel Departament d'Educació en virtut de l'Ordre ENS/248/2012 (DOGC 6205 de 3 de setembre de 2012).