Més informació [ Detall d'activitat

 
REC0263922   Introducció a la llengua i la cultura xinesa
2018-2019   Curs semipresencial. Internivells: Ed. Infantil-Primària-Secundària
  
   1/7/2019 - 31/7/2019 (30 hores) de 10:00h a 13:00h
   NA Orient x Ponent
   C. Agustins, 7 (Lleida) 
  
Format   Semipresencial
Sincronicitat    Mixt
Organització   Orient x Ponent
  
  
  
Inscripció   01/09/2018 - 01/07/2019
  
Cost matrícula (Euros)   60
  
Descripció i   Metodologia:   El curs Introducció a la llengua i cultura xinesa està concebut com un curs introductori a les cultures de l'Àsia Oriental, enmarcat dins el programa formatiu que l’Associació Orient x Ponent ofereix dins el programa d’aprenentatge del idioma xinès.
Els continguts bàsics que es presenten al curs, no són només útils per comprendre el desenvolupament de la civilització xinesa, sinó que la llengua xinesa, especialment a través de l'escriptura, és un element fonamental per a la comprensió de les cultures dels altres països de l'Àsia Oriental. Per això, no és un curs només destinat als estudiants que vulguin iniciar-se en l'estudi de la llengua xinesa a nivell pràctic, sinó que també està adreçada a tothom que vulgui penetrar en les cultures de la Xina, el Japó i Corea.
L'objectiu principal d'aquest curs és comprendre la importància de l'aprenentatge de les llengües de l'Àsia Oriental a partir de l'anàlisi del paper que tenen en aquestes societats i, a través d'aquesta comprensió, incitar-ne l'estudi. Penetrar en el món de la llengua xinesa és un procés llarg i de vegades complicat, però alhora molt estimulant. Aquesta curs és, per tant, una porta d'entrada a un món desconegut per a la majoria de les persones. Tanmateix, també per a aquells que ja tenen coneixements de xinès (o de japonès o coreà), els continguts de l'assignatura aporten elements nous que complementaran el seu coneixement d'aquestes llengües.
Tot i que aquest curs està centrat en l'estudi de la llengua, en els diversos mòduls que el conformen es poden resseguir qüestions molt variades relatives a la diversitat lingüística i ètnica dels països de l'Àsia Oriental o la mateixa diversitat dialectal de la llengua xinesa, l'evolució cultural i educativa de la Xina, les polítiques socials i culturals, la societat xinesa i el paper de la dona, les formes de pensar dels xinesos, o la societat contemporània dels països de l'Àsia Oriental. A través de tots aquests temes l'estudiant no només tindrà una visió àmplia i profunda dels elements més destacats de la llengua i l'escriptura dels xinesos, sinó que, a més, podrà començar a comprendre aspectes fonamentals de la societat i la cultura de la Xina i, indirectament, dels altres països de l'Àsia Oriental.
El curs té un enfocament tant teòric com pràctic, ja que, malgrat que els estudiants no aprendran a parlar o escriure en llengua xinesa, les explicacions teòriques vénen acompanyades d'exemples que permeten començar a familiaritzar-se amb aspectes fonamentals de la llengua i l'escriptura, de gran utilitat per al posterior aprenentatge pràctic de la llengua i, fins i tot, en finalitzar el curs, els alumnes hauran après a reconèixer i analitzar alguns caràcters xinesos bàsics.


El curs s’oferta com un curs semi-presencial, constant de 12 hores presencials, distribuides en 8 sessions de dues hores i 18 hores de treball personal i realització de les pràctiques del curs
Les sessions presencials del curs es duran a terme els dies: 3, 5, 10, 12, 17 i 19 de Juliol de 2017 en horari de 16.00h a 18.00h
Les classes presencials es duran a terme als locals que l’associació te al Carrer Agustins núm 7 de Lleida


La difusió del curs es realitzarà mitjançant campanya de marqueting digital emprant les següents actuacions
- Difusió del curs a través de la pàgina de Facebook de l’Associació
- Publicació del curs en la secció 'Cursos' del Centro de Estudios y Negocios Asiáticos com a Orient x Ponent, associació
- Campanya de Facebook Ads difonent l’activitat i potenciant la inscripció al curs
- Campanya mitjançant Google Ads
- Mailing de difusió de l’activitat a centres i professors


  
Objectius   Els objectius d'aquest curs són:
1. Comprendre la importància que ha tingut i encara té la llengua xinesa en les civilitzacions de l'Àsia Oriental.
2. Tenir una visió àmplia de l'evolució de la llengua i l'escriptura xineses en el context de la història de la Xina.
3. Conèixer les característiques bàsiques de l'escriptura xinesa.
4. Familiaritzar-se amb alguns caràcters xinesos bàsics, tot analitzant-ne la seva importància social o els seus orígens.
5. Conèixer de manera comparativa algunes nocions sintàctiques bàsiques.
6. Descobrir la vessant estètica de l'escriptura xinesa.
7. Desenvolupar una actitud crítica sobre les vinculacions entre llengua, cultura i societat en relació amb l'àmbit xinès.
8. Trobar el sentit lúdic de l'estudi de la llengua xinesa.
  
Continguts   Mòdul 1: Llengua i llengües a la Xina.
Varietat lingüística de l'Àsia oriental. Escriptures de l'Àsia oriental. Llengües de la Xina. Dialectes xinesos i geografia de la llengua xinesa. Situació sociolingüística de la Xina.
Mòdul 2: Història de la llengua xinesa
Origen de la llengua xinesa. Reconstrucció del xinès antic. Xinès modern i estàndard. Fonologia del xinès: tons i romanització.
Mòdul 3: L'escriptura xinesa
Orígens de l'escriptura xinesa. Els caràcters xinesos: elements bàsics, tipus i nombre de caràcters. Escriptura i reforma: simplificació dels caràcters xinesos.
Mòdul 4: Art i escriptura
Els quatre tresors de l'escriptura. La tècnica i els estils cal·ligràfics. L'art de la cal·ligrafia. Estètica dels caràcters xinesos. Altres arts de l'escriptura xinesa.
Mòdul 5: Llengua i societat
Bases de la societat xinesa: la família, la dona i l'educació en la llengua xinesa. Els noms xinesos. Ideologia de la llengua xinesa. Sintaxi bàsica del xinès
Mòdul 6: Perspectives del segle XXI
El xinès en el món globalitzat. Situació en el món actual. Xinès i negocis. Perspectives de futur de l'escriptura xinesa, japonesa i coreana. Consideracions finals.
  
Formador/a   Carlos Marin Muñoz, Zhi Li
  
Avaluació   Avaluació de l'activitat:
Les tasques a desenvolupar durant el curs seran:
* Activitat 1: Activitat que versarà sobre les minories lingüístiques i socials que es troben a Àsia i com les diferents politques afecten aquestes minories
* Activitat 2: Analitzar l’evolució de les llengües asiàtiques així com les polítques lingüístiques aplicades dutrant el temps
* Activitat 3: Entendre el trasnfons cultural i ideologic de l’escriptura a la Xina. Extrapolar aquest transfons a la resta de països d’Àsia Oriental
* Pràctica 1: Treball sobre les families lingüçistiques que trobem a Àsia Oriental així com reflexionar sobre el concepte de dialecte i les polítques que han versat sobre l’homogenització de la llengua
* Pràctica 2: Treball reflexiu sobre el concepte de l’escriptura com a disciplina artística. Vinculació amb els pensaments filosófics més importants (budisme, confucionisme, daoisme,...)
* Pràctica 3: Entendre la complexitat inherent a les llengues asiàtiques que impideixen que siguin idiomes que es poden traduir. Diferència entre traducció i interpretació

Avaluació de la satisfacció:
- Es passarà un qüestionari de satisfacció als assistents al final de l'activitat
  
Requisits de  certificació   Per tal de certificar el curs, els participants hauran de:
- Per una part, tenir una assistència obligatòria al 80% de les sessions presencials
- Per altra banda la realització de les diferents pràctiques i exercicis que es propossaran durant el curs (mitjançant el campus virtual que l’associació disposa)
- Respondre a l’enquesta de valoració final de l’activitat
  
E-mail   orientxponent@gmail.com
  
  
Calendari  
 Sessió 1   dilluns   01/07/2019   1000   1300 
 Sessió 2   dimecres   03/07/2019   1000   1300 
 Sessió 3   dilluns   08/07/2019   1000   1300 
 Sessió 4   dimecres   31/07/2019   1000   1300 
  


Activitat reconeguda en resolució de data 20/02/2019 pel Departament d'Educació en virtut de l'Ordre ENS/248/2012 (DOGC 6205 de 3 de setembre de 2012).