Més informació [ Detall d'activitat

 
9000110014   Projectes connectats al núvol...amb el soldador a la mà
2023-2024   Curs. Secundària Obligatòria i batxillerat
  
   8/7/2024 - 12/7/2024 (25 hores) de 10:00h a 14:00h
   Escola d¿Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC)
   Campus del Baix Llobregat UPC ¿ Edifici C4. C/ Esteve Terradas 7 (Castelldefels) 
  
Format   Semipresencial
Sincronicitat    Asíncron
Organització   ICE de la Universitat Politècnica de Catalunya
  
  
  
  
Cost matrícula (Euros)   50
  
Descripció i   Metodologia:   Les plaques microcontroladores basades en ESP8266 i ESP32 incorporen prestacions avançades de comunicació sense fils. A més a més, són compatibles amb l’entorn de programació d’Arduino. Aquestes característiques les converteixen en una opció molt interessant per desenvolupar fàcilment projectes STEAM connectats a internet.

Has construït prototipus amb Arduino i voldries publicar dades al núvol?, o vols rebre alertes al mòbil? No has utilitzat Arduino, però vols connectar sensors a internet? Sigui quina sigui la teva experiència, aquest curs t’ajudarà a adquirir els coneixements necessaris per desenvolupar projectes educatius de l’àmbit STEAM amb connexió a internet.

Utilitzarem alguns sensors i actuadors comercials, però també farem un taller de soldadura perquè puguis construir els teus propis sensors i circuits electrònics. Els kits comercials que inclouen una placa amb sensors integrats o un conjunt de sensors amb connexions d’inserció ràpida faciliten el muntatge de prototipus i centrar-se en la programació. En els projectes educatius, obtenir un equip final en funcionament no ho és tot. La fabricació i el muntatge formen part de “l’aventura” i fan aparèixer reptes que propicien i enriqueixen les situacions d'aprenentatge.

El curs inclou una placa controladora i un conjunt d’accessoris que podràs endur-te per seguir practicant i continuar el teu aprenentatge.

Es recomana que els assistents portin el seu ordinador portàtil per instal•lar-hi les eines que utilitzarem durant el curs. Com a alternativa es podran utilitzar els ordinadors de sobretaula de l’aula.

El preu del curs és de 50€ i inclou el material que es podran endur un cop acabat el curs.
Les instruccions de pagament us les farem arribar quan us confirmem l’acceptació al curs.


Període d’inscripció del 22 de maig al 17 de juny ambdós inclosos.


Metodologia:
L’organització de les sessions presencials està basada en la metodologia “learning by doing”.

A les classes es combinen petites exposicions teòriques amb activitats pràctiques. En aquestes activitats, es plantegen situacions d’aprenentatge de l’àmbit STEAM basades en la resolució de diferents reptes tecnològics. La solució de cadascun d’aquest reptes servirà com a element integrant de projectes més complexos.

La part no presencial del curs consistirà en ampliar i documentar qualsevol projecte STEAM basat en ESP32/ESP8266 o ampliar qualsevol dels projectes desenvolupats durant el curs.
  
Objectius   • L’objectiu del curs és oferir recursos per plantejar situacions d’aprenentatge en l’àmbit STEAM, construint prototipus que puguin interactuar amb el món físic i connectar-se a internet per compartir informació.

• Al final del curs els assistents seran capaços de:
o Descriure les principals característiques de les plaques ESP8266 i ESP32 i valorar les seves possibilitats.
o Programar una placa controladora utilitzant l’IDE d’Arduino per llegir ports digitals, adquirir senyals analògics, activar ports digitals i generar senyals analògics mitjançant PWM.
o Utilitzar i comprendre el funcionament dels sensors i actuadors de connexió ràpida més habituals.
o Soldar components electrònics per construir sensors o per construir prototipus més robustos i adaptats a projectes particulars.
o Connectar els prototipus via WiFi per compartir la informació o controlar-los remotament.
  
Continguts   1. Plaques basades en ESP8266 i ESP32: què són i quines possibilitats ofereixen?
2. Projectes: de la idea al prototipus
o Definició del problema i cerca d’informació
o Disseny i construcció
o Valoració i verificació
3. Primers projectes pràctics amb sensors i actuadors
4. Prototipus connectats a internet
o Publicació de dades al núvol
o Alertes i control remot des del mòbil


Pla de treball:
El curs s'organitzarà en sessions de 4 hores. Les sessions tindran dos moments diferenciats, amb més o menys pes, depenent del contingut de cada sessió:

En una primera part es presentaran els conceptes a treballar durant la sessió, el problema a resoldre o el projecte a desenvolupar i les eines per fer-ho.

A continuació els assistents resoldran de forma cooperativa, en equips de 2 persones, les tasques proposades. Aquestes tasques consistiran en reptes concrets que podran ser utilitzats per al desenvolupament de projectes més complexes.
  
Observacions   informació detallada
  
Formador/a   Marcos Quílez Figuerola, professor de l'EETAC
  
Avaluació   Assistència a les sessions presencials i realització i lliurament del treball proposat.
  
Requisits de  certificació   Assistència mínima del 80% a les sessions presencials i a l’avaluació positiva dels treballs proposats pels formadors.
  
Persones  destinatàries   Professorat de secundària i batxillerat de tecnologia, ciències experimentals i matemàtiques
  
E-mail   jordi.bofill-puig@upc.edu
  
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent